Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajtovány

2009.02.22

Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 25 dkg reszelt sajt, 25 dkg apró kockákra vágott sonka, puha vaj.
A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve, szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt, egész mák.

Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal, aztán sonkakockákkal. Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk. A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (tartsunk távolságot, mert megnőnek!), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Kép

 Kép Kép


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.