Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fekete rózsa

2009.02.05

Első olvasatra nem biztos, hogy neki mersz állni, de koránt sem olyan nehéz az elkészítése ennek a sütinek, mint amilyennek látszik. Variálhatod dióval is, akkor barna rózsa lesz a neve.

Fekete rózsa

Tészta: 60 dkg liszt, 10 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor, pici szódabikarbóna.Ezeket az anyagokat annyi tejjel kell eldolgozni, hogy nyújtható legyen.
6 részre osztjuk Két lapot kinyújtunk, és külön-külön megsütünk. A maradék 4 lapot szintén kinyújtjuk, és a következő töltelékkel egyenként mindegyiket megtöltjük, mint a bejglit.
Töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 1 citrom héja, és egy reszelt alma. Ezeket alaposan össze kell dolgozni. Tészta jellegű lesz, mire megsül. Lehet bele tenni reszelt almát is, de nem sokat. Eléggé folyékony ez a massza.
Miután a lapokat megkentük, és feltekertük egymás mellé, helyezzük mind a négyet a tepsibe, hogy összesüljön. Nem kell szétválasztani, sütés után egyben ki kell borítani, és hagyni kell úgy kihűlni.
Elkészítés: 8 dl tejet és 2 csomag vaníliás pudingport megfőzzük. Ha kihűlt, 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral jól kikeverünk, és hozzáadjuk a pudingos masszát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd rátesszük a mákost, rákenjük a maradék krémet, és végül a második lapot. Csokimáz vagy porcukor illik a tetejére.

Kép Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tinit24@gmail.com

(Tina, 2012.06.15 14:50)

Kedves Ildus! Már régóta nézegetem ezt a receptet, de még nem mertem kipróbálni. Most azonban rászántam magam, hogy holnap vagy vasárnap elkészítem. Ennek is puhulni kell egy napot? Tehát ha vasárnapra akarom, jobb megcsinálni szombaton, ugye? És azt megmondaná-e, hogy kb. mekkora tepsin kell sütni a lapokat? Valahogy olyan kevésnek tűnik a tészta alapanyaga... De lehet, hogy csak azért, mert mindig attól félek, hogy nem lesz elég, közbe meg már sokszor túl vastag lett a tészta a hasonló jellegűeknél, na és úgy nem volt finom. Köszi, ha válaszol. Tina

Re: tinit24@gmail.com

(válasz, 2012.06.15 21:07)

Kedves Tina!
Ha áll a süti akkor lesz jó puha. Ha megéri a másodnapot akkor az igazi, úgyhogy nyugodtan készítse el szombaton. Az alsó és felső lapokat külön sütjük, én a nagy gáztepsi hátulján sütöttem és a töltelék méretéhez igazítottam a végén, mikor betöltöttem. A tölteléket kb. 20*30-as méretű tepsiben sütöttem meg.
Sok sikert és jó étvágyat hozzá! Ha kérdése van keressen nyugodtan, bár csak délután tudok gépközelbe lenni.

Re: Re: tinit24@gmail.com

(Tina, 2012.06.16 16:39)

Nagyon szépen köszönöm a választ!
Nem sokára nekiállok. Azon gondolkodom, mi lenne, ha tennék egy kis élesztőt a tekercsekbe? Lehet, hogy túllihegem. :)

Re: Re: Re: tinit24@gmail.com

(válasz, 2012.06.16 16:48)

Tina! Nem kell az élesztő a tekercsekbe! ott a sütőpor benne, az bőven elég. Első sütésnél javaslom tartani a receptet, aztán mikor elfogyott akkor lehet "agyalni" a javításokon/módosításokon.

Re: Re: Re: Re: tinit24@gmail.com

(Tina, 2012.06.17 10:02)

Megcsináltam!!!! És azt mondják az itthoniak, hogy finom! Mindenesetre én csodálgattam néhány percig, olyan szép! Nem tettem bele az élesztőt. :) Mindent úgy csináltam, ahogy le van írva, annyi módosítással, hogy a tésztába 2 deci tejfölt is tettem, az jól puhít, meg mivel nem volt vaj, ezért sima disznózsírt kevertem bele, valamint a citrom héját a tésztába tettem, a levét meg a mákos cuccba. :) Köszönöm a gyors segítséget!!!! Persze, nem lett annyira tökéletesen szép, mint a magáé, lehet, hogy négyzet alakúra kellett volna formálni egy picit a tekercseket, ugye? :) Szép vasárnapot és köszönöm még egyszer, hogy segített!!!!

Re: Re: Re: Re: Re: tinit24@gmail.com

(válasz, 2012.06.17 15:54)

TIna! Örülök a sikerének!
A tekercsek nekem így sikerültek. Mikor a tepsibe raktam még kerek volt, sütés után meg már egybe téglalap lett és mivel fejjel lefelé szedtem ki a tepsiből, és úgy hűlt ki, ezért az alja is szép egyenes lett.
A háziak nem a kinézetét nézik egyébként a sütiknek, hanem az ízét. ha finom kiskanállal is megeszik... :)
Szívesen segítek a jövőben is ha kérdése van. Szép vasárnap délutánt.

tinit24@gmail.com

(Tina, 2012.06.15 14:49)

Kedves Ildus! Már régóta nézegetem ezt a receptet, de még nem mertem kipróbálni. Most azonban rászántam magam, hogy holnap vagy vasárnap elkészítem. Ennek is puhulni kell egy napot? Tehát ha vasárnapra akarom, jobb megcsinálni szombaton, ugye? És azt megmondaná-e, hogy kb. mekkora tepsin kell sütni a lapokat? Valahogy olyan kevésnek tűnik a tészta alapanyaga... De lehet, hogy csak azért, mert mindig attól félek, hogy nem lesz elég, közbe meg már sokszor túl vastag lett a tészta a hasonló jellegűeknél, na és úgy nem volt finom. Köszi, ha válaszol. Tina

dicséret

(jézus és a puszikedolsz!, 2012.03.28 12:32)

dicséret a jézustól hogy ilyet tucc

Re: dicséret

(ildus, 2012.03.28 21:15)

Köszönöm szépen a dicséretet! :)

maria.aracsine@edf.hu

(Aracsiné Láda Mária, 2011.12.06 12:39)

7570.barcs

(balog piroska, 2011.09.10 11:22)

én már megsütöttem egy párszor,de ebből sosem elég. egyszerűen ,nagyszerű!

nyíregyháza

(gitka, 2011.04.20 11:26)

Most fogom másodszor elkészíteni,nagyon nagyon finom,és igen mutatós kiados süti! Családom kedvenc sütije lett !!! A gyerekeim ezt mondják: Anya ez isteni.........

Székesfehérvár

(Katona Ágnes, 2010.03.28 20:14)

Le a kalappal! :) Nagyon szépen elkészített sütemény. Ígérem, nálam ez lesz az egyik húsvéti süti. Gratulálok.

feketerózsa

(Hadarik Rita, 2009.07.02 10:08)

Ildikó! Ez nagyon jól néz ki, nagyon ügyes vagy.
riti (Rita konyhája)