Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Farsangi fánk

2009.02.13

A képeken látható temérdek mennyiségű fánkot (2 kg lisztből) a fiam farsangjára készítettem a suli büfébe, ahol értékesítették. Először a mázas fánkok fogytak el..... Vajon miért?

Farsangi fánk
Készítése megegyezik a szalagos fánknál leírtakkal, annyi különbséggel, hogy a befejező művelet nem csak  a porcukrozás, lekvározás, hanem az áthúzás is. Ehhez szükségünk van cukormázra, csokoládéra és mindenféle díszítőanyagra. Jelen esetben szeletelt mandula, cukorgyöngy, cukorszivek, csokoládéforgács, szines tortadara és kókuszreszelék volt felhasználva.
A kókuszreszeléket bármilyen színű folyékony ételfestékkel meg lehet színezni és akkor több féle hatást kelt.
A cukormáz a  következők szerint készül: 1 tojásfehérjéhez 20-25 dkg porcukrot számítunk és 1-2 mokkáskanál citromlevet. Először villával keverjük jól át a fehérjét, majd a porcukrot több egyenlő részletben adjuk hozzá, folyamatos keverés közben. Ha elkészült a máz, akkor nagyon sűrűn folyósnak kell lennie. Ezt lehet aztán bármilyen folyékony ételfestékkel színezni, szintén több féle hatást kelt. Én fehéret és rózsaszínt használtam.
A kész és kihűlt fánkokat csak bele kell mártani a mázba, hagyni, hogy a felesleg lecsepegjen róla (esetleg lehet segíteni az ujjunkkal egyenletesebben elteríteni a mázat itt-ott). Pár darab fánk mártása után szórjuk meg tetszés szerinti díszítővel, hagyjuk teljesen megszáradni és készen is vagyunk!
A csokoládéba mártogatásnál csak egy dologra kell figyelnünk, hogy a felolvasztott csokoládéba nagyon minimális mennyiségű olajat öntsünk, különben nagyon vékony rétegben lesz a fánk tetején a csoki. Itt is pár darab elkészítése után szórjunk rá díszítést, majd hagyjuk megkötni a csokit.Kép
Kép Kép Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.