Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szalagos fánk

2009.02.01

Nagy türelmet kíván ez a nagyon finom fánktészta. De nem kell megijednie egy kezdőnek sem, mert betartva a receptben leírtakat, biztos a siker!

Farsangi fánk

50 dkg liszt

5 dkg margarin

5 dkg porcukor

3 dkg élesztő

1 dkg só

3 dl tej

4 tojássárga

vaníliás cukor, citromhéj, rum.

 Az élesztőt kevés langyos tejben elmorzsoljuk és hozzáteszünk annyi lisztet, hogy tejfölsűrűségű legyen. Kicsi liszttel megszórva meleg helyre tesszük a kovászt és hagyjuk megkelni. Ezalatt a margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját majd a beérett kovászt.

További keverés közben adagoljuk hozzá az ízesítőanyagokat, a tejben feloldott sót, lisztet és folyadékot. Addig kell keverni, míg hólyagot nem vet a tészta és elválik az edény falától. (ez nem egy perces mutatvány....géppel könnyebben megy) A kész tésztát letakarva meleg helyen 20-30 percig pihentetjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 3 cm vastagra nyújtjuk és szaggatjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a közepét is kiszúrjuk egy kisebb
átmérőjű kiszúróval.

A maradék tésztából én fonatot szoktam készíteni és azt is megsütöm (lásd a képen). Az szokott először elfogyni.

 Letakarva meleg helyen megint megkelesztjük. Amikor már jól megkelt, a közepébe nyomjuk az ujjunkat, mintegy lukat képezve és bő forró olajban kisütjük, előbb fedő alatt majd fordítás után fedő nélkül. Ne legyen túl forró az olaj, mert a külseje megéghet,míg belül nyers maradhat a tészta. És a fánk lebegjen az olajban, ne érjen le az edény aljára! Inkább végezz próbasütést!

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.