Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bukta

2009.02.08

Hozzávalók:
1 kg liszt,
10 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
5 dkg élesztő,
4 db tojássárga,
1 dkg só,
0,5 l tej
vaníliás cukor, citromhéj,
+1 tojás a kenéshez.

A kelt tésztára az a jellemző, hogy meleg konyhában, szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk. Ha így járunk el a siker garantált!
Tehát elkészítjük a kovászt a következőképpen:  a tejet meglangyosítjuk, kb 2 dl-ben elkeverjük az élesztőt, a porcukorból egy evőkanálnyit is teszünk bele, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen. Megszórjuk liszttel, letakarva meleg helyen megkelesztjük (megvárjuk, míg a tetején a liszt megrepedezik).
A kelt-tésztát összeállítjuk. Kelni hagyjuk, legalább a duplájára.
Kinyújtjuk kb. kisujjnyi vastagságúra, egyenlő kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. (így egy jóleső adagnyi buktánk lesz majd kisülve) Mindegyik szélén lekenjük felvert tojással a négyzeteket, közepébe egy kanál lekvárt teszünk és feltekerjük a buktát ( egyik szélét a másikra hajtjuk).
A tepsibe tegyünk sütőpapírt, könnyebben kijön majd belőle, még ha ki is folyt a lekvár. A buktákat nem szorosan, de egymás mellé rakjuk. Olvasztott zsírral, ami nem forró, megkenjük, hogy a tészta jobb állagú és tartósabb legyen. Kelni hagyjuk, majd a közöket újra megkenjük picit, hogy könnyebben szétjöjjenek. Betesszük a hideg sütőbe, rákapcsoljuk 160 fokra és szép rózsaszínűre sütjük. Mikor kissé meghűlt porcukorral megszórjuk.
Tölthetjük nutellával, túrótöltelékkel vagy ami épp eszünkbe jut.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.